Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚАРБЫЗ ЖҦМСАҒЫН ЗЕРТТЕУ

Толық мәтін:

Аннотация

   Бұл мақалада қарбыздың сипаттамасы, қарбыздың салмағына қарай сұрыпталу мүмкіндігі сипатталған. Қарбыздың механикалық сипаттамалары сақтау және тасымалдау кезіндегі шығындарды есептеу үшін, сондай-ақ тиісті машиналарды жобалау үшін маңызды. Стандарттық әдістеме мен сараптаудың ресми әдістерін қолдана отырып, қарбыз жұмсағының үлгілері минералдық құрамы және С витамині бойынша сарапталған. Қарбыздың шет елдік және отандық сұрыптары арасындағы ерекшеліктер айқындалған. Отандық селекция құрамынан шыққан қарбыздың Свит Кримсон сұрыпы құрамы бойынша қант кӛрсеткішінен жоғары деңгейге шыққан.
   Карбызды сығымдау сипаттамалары әр түрлі әдіспен сарапталған. Қарбыздың серпімділік модулі вертикалды сығымдау кезінде 9,79×100 Па, ал горизонталды сығымдау кезінде 8,92×100 Па.Қарбыздың пісу деңгейінің математикалық сараптама қорытындысы келтірілген.

Авторлар туралы

А. Е. Назымбекова
АО «Алматинский технологический университет»
Қазақстан


Е. Б. Медведков
АО «Алматинский технологический университет»
Қазақстан


Д. А. Тлевлесова
АО «Алматинский технологический университет»
Қазақстан


А. Е. Кайрбаева
АО «Алматинский технологический университет»
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Мурох В. И. Целебные кладовые природы / Мурох В. И., Стекольников Л. И. – Минск: Урожай, 1990. − 120 с.

2. Чиков П. С. Лекарственные растения / П. С. Чиков. – М.: Медицина, 1982. − 382 с.

3. Chun, J., J. Lee, L. Ye, J. Exler and R. R. Eitenmiller, 2006. Tocopherol and tocotrienol contents of raw and processed fruits and vegetables in the United States diet. J. Food Comp. Anal., 19: 196-204.

4. Tlili, I., C. Hdider, M. S. Lenucci, I. Ridah, H. Jebari and G. Dalessandro, 2011. Bioactive compounds and antioxidant activities of different watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.) Mansfeld) cultivars as affected by fruit sampling area. J. Food Comp. Anal., 24: 307-314.

5. Olayinka B., Etejere E., Proximate and chemical compositions of watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum and Nakai cv red and cucumber (Cucumis sativus L. cv Pipino) International Food Research Journal (2018) 25 (3) 1060-1066, ISSN: 22317546

6. Adekanye, Timothy & Oluwasegun, Adelakun. (2017). Evaluation of a portable watermelon juice extracting machine. Agricultural Engineering International: CIGR Journal. 19. 219-223.

7. Gao Z., Zhang W., Ren M., Analysis of influence factors of watermelon vibration response et al. Nongye Jixie Xuebao / Transactions of the hinese Society for Agricultural Machinery (2015) 46 DOI: 10.6041/j.issn.1000-1298.2015.S0.023

8. Rouzbeh Abbaszadeh, Ali Rajabipour, Yibin Ying, Mojtaba Delshad, Mohammad J. Mahjoob, Hojjat Ahmadi, Nondestructive determination of watermelon flesh firmness by frequency response, LWT – Food Science and Technology,Volume 60, Issue 1,2015,Pages 637-640, ISSN0023-6438, https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.08.029.

9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814005374


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Назымбекова А.Е., Медведков Е.Б., Тлевлесова Д.А., Кайрбаева А.Е. ҚАРБЫЗ ЖҦМСАҒЫН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):25-28.

For citation:


Nazymbekova A., Medvedkov E., Tlevlesova D., Kairbayeva A. THE STUDY OF THE PULP OF WATERMELON. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):25-28. (In Russ.)

Қараулар: 552


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X