САУЫН СИЫРЛАРДЫ АЗЫҚТАНДЫРУДА ӘРТҮРЛІ РАЦИОНДАРДЫ ПАЙДАЛАНУ ТИІМДІЛІГІ
Аңдатпа
Бұл мақалада сиырларды азықтандыру түрлерінің сүт өнімділігіне, сүттің химиялық құрамына және 1 кг сүт өндіруге арналған жемдік бірлік шығындарының әсері бойынша зерттеу нәтижелері берілген. Әр түрлі құрылымдағы рациондардың және дайындау технологияларының сүттегі май, ақуыз және соматикалық жасушалардың болуына әсерін салыстырмалы зерттеу нәтижелері келтірілген. Сауын сиырларға сүрлем-шөп-концентраты және пішен-шөп-концентраты рациондарды қоректендіру сүттегі майдың мөлшері 3,68-3,79% кезінде, 1 кг сүтке 0,80-0,86 мал азықтық бірлік шығынында 10,41-15,45 кг шегінде тәуліктік сауым алуды қамтамасыз ететіні анықталды. Бұл ретте өнімділіктің неғұрлым жақсы көрсеткіштері пішен-шөп-концентраты рационын алған сиырларда белгіленген.
Авторлар туралы
М. А. БайкишеваҚазақстан
О. Д. Игликов
Қазақстан
Н. О. Коржикенова
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Богданов Г. А. «Кормление сельскохозяйственных животных» агропромиздат 1990. С. 223-227
2. Пшеничный П.Д., Дмитроченко А.И. Кормления сельскохозяйственных животных. Л.: Колос, 1975. 480
3. Калашников П.П., Клименов Н.И., Справочник по нормированному кормлению. Москва, 2003.
4. ЖазылбековН.А., КинеевМ.А., ТорехановА.А., Ашанина А.И., Кормление сельскохозяйственных животных птиц и технология приготовления кормов.Алматы: Бастау, 2008. − 434 с.
5. Кинеев М.А. Породы и генетический потенциал крупного рогатого скота Казахстана. –Алматы: Бастау, 2014. − 112 с.
6. Коржикенова Н.О., Игликов О.Д., Сагинбаева М.Б. Изменение живой массы и переваримость питательных веществ корма у бычков при скармливании разноструктурных рационов. «ВЕСТНИК» № 3(83) стр. 285, ГУ им Шакарима, Семей 2018 год.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Байкишева М.А., Игликов О.Д., Коржикенова Н.О. САУЫН СИЫРЛАРДЫ АЗЫҚТАНДЫРУДА ӘРТҮРЛІ РАЦИОНДАРДЫ ПАЙДАЛАНУ ТИІМДІЛІГІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(3(91)):264-267.
For citation:
Baikisheva M., Iglikov O., Korzhikenova N. THE EFFICIENCY OF DIFFERENT RATIONS IN FEEDING DAIRY COWS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):264-267. (In Russ.)