INFLUENCE OF NANOSERA ON THE SIMILARITY OF SEEDS AND GROWTH WHEAT, NUTA AND SOY
Abstract
Nowadays, legumes are called a plant of the 21st century, for this reason, in this work, the effect of nanozera on the germination and growth of wheat, chickpea and soy is investigated.
Visual experimental evidence was obtained of changes in physiological parameters (growth, development, water balance, photosynthesis) of the studied plants under the influence of charitable factors. The discovered effect can be used to create nanoserre-based plant growth stimulant preparations. And including the data can be used for breeding purposes to create high yield varieties. This will solve the global problem of plant protein production. As well as an environmental problem, since Nanocera is an environmentally friendly drug. As a result of the experiment, it was observed that variants with nanoser (solution and dry nanoser) positively influence the intensity of plant germination and growth compared to the control.
About the Authors
K. TolenovaKazakhstan
B. Mamashova
Kazakhstan
M. Kurmanbayeva
Kazakhstan
A. Seilkhan
Kazakhstan
References
1. Бусев А.И., Симонова Л. Н. Аналитическая химия серы. Серия «Аналитич. химия серы»,1975.-262 с.
2. Сангалов Ю.А., Карчевский С.Г., Теляшев Р.Г. Элементная сера. Состояние проблемы и направления развития. Сера, высокосернистые соединения. – Уфа:Изд-во ГУПИНХП РБ,2010– 136 с.
3. Лагутченко С.В., Мухутдинов А.А., Сольяшинова О.А. и др. Некоторые ас- пекты утилизации газовой серы // Хим. пром-ть. – 2001. − № 2. – С.31-33.
4. Пат.№ 2123020 РФ. Клеевая композиция / Сангалов Ю.А., Мусин М.А.// Бюлл. изобр. – 1998. - №34
5. Лакеев С.Н., Сангалов Ю.А., Карчевский С.Г. Пат. № 2256602 РФ. Способ получения растворов полисульфида кальция // Бюлл. изобр. – 2005. − № 20
6. Сангалов Ю.А., Дмитриев Ю.К., Маталинов В.И. и др. Элементная сера: от сырья к новым веществам и материалам // Вестник Башкирского университета. – 2004. − № 2. – С.31-34.
7. Арынова Р.А. Организмнің физиологиялық механизмдері. − ISBN 978-601-7816-58-2. − Учебное пособие. − Алматы: Издательство «Эверо», 2019. − 136 б. (8,5 б.т.)
8. Арынова Р.А. Физиология сердца, дыхания и адаптация организма. – ISBN 978-601-240-809-6. Монография. − Алматы: Издательство «Эверо», 2019. − 144 c.
9. Kutney G. Sulfur. History, Technology, Applications & Industry, 2007. − 260 p.
10. Aubrey Stimola Sulfur The Rosen Publishing Group, 2007. − 48 p.
11. Richard Beatty Sulfur Marshall Cavendish, 2000. − 32 p.
12. Jean F.Blashfield Sulfur:Chemical Elements Make Life Possible.Raintree Steck-Vaughn,2001.–64.− 126
13. Massalimov I.A., Kireeva M.S., Kilmametov A.R. The solubility of mechanically activated sulfur // Book of abstracts of Int. Conf. «Fundamental Bases of Mechanochemical Technologies». − Novosibirsk, 2010. − Р. 65.
14. ТУ113-04-322-40. Сера коллоидная паста. 16.ТУ113-04-327-90.Сера 80% смачивающийся порошок
15. ТУ 113-04-232-86. Сера 90% смачивающийся порошок.
16. Arynova Р.А., Muslimov N.Zh., Anuarbekova S.S., Atabayeva B.S. Bacteria-antagonists of pathogens of sugar beet root rot during storage. - EurAsian Journal of BioSciences. - Eurasia J Biosci, 2020, 14, 535-543.
17. Вишнякова М.А. Зернобобовые культуры – недооцененный кормовой ресурс. / Материалы II –го Международного конгресса «Зерно и хлеб России», 8-10 ноября, 2006, С. 114.
18. Околелова Т.М. Кормление с.-х. птицы / Т.М. Околелова // Сергиев Посад. 1996. − С.20-57.
19. Васякин Н.И.Зернобобовые культуры Зап.Сиб./РАСХН.Сиб.отд. АНИИЗиС. Новосибирск,2002. 184
20. Гамзиков Г.П.Технология возделывания сои в лесостепи Зап.Сиб.- Новосибирск, 1998. − 24 с.
Review
For citations:
Tolenova K., Mamashova B., Kurmanbayeva M., Seilkhan A. INFLUENCE OF NANOSERA ON THE SIMILARITY OF SEEDS AND GROWTH WHEAT, NUTA AND SOY. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):158-163. (In Russ.)