Сүтқышқылды өнімдерді өндірудің перспективалы бағыттары
Аннотация
Бұл мақала қазіргі таңда өзекті мәселеге айналған сүт және сүтқышқылды өнімдер жайында болмақ. Біздің елімізде және шетелде сүтқышқылды өнімдер өндірісінің технологиясы мен техникасында айтарлықтай өзгерістер болып, өнім ассортименті кеңеюде. Бұл мақалада шетелдік ғалымдардың ғылыми жұмыстары мен зерттеулері қарастырылып, сондай-ақ соңғы жылдардағы зерттелген өнімдердің қасиеттері зерттеліп жаңа технологиялары әзірленді. Әдеби дереккөздерді талдау және жалпылау технологияны дамытудың, сүтқышқылды өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын арттырудың көптеген мәселелері жеткілікті зерттелмегені көрсетілді.
Сонымен қатар соңғы кездері оң үрдістер орын алуда – өсімдік шикізаты қосылған (көкөністік, жеміс – жидектік) сүт қышқылды өнімдердің рецептурасында балғын түрде, сонымен қатар консервіленген (пюре, джем, құрғақ концентраттар) қолданылуы сүтқышқылды өнімдерге әр түрлі дәмдік түстер және көмірсулар, дәрумендер және минералды заттардың құрамының жоғарылауын қамтамасыз етеді. Сүтқышқылды өнімдер өндірісінде көкністік, жеміс – жидектік толықтырғыштарды қолдану шығарылатын өнімнің ассортиментін кеңейтуді және органолептикалық көрсеткіштерін жақсартуды қамтамасыз етеді.
Авторлар туралы
Г. Н. РаимхановаҚазақстан
Семей.
Мүдделер қақтығысы:
Нет
Ж. Х. Какимова
Қазақстан
Семей.
Мүдделер қақтығысы:
Нет
М. Е. Успенская
Қазақстан
Семей.
Мүдделер қақтығысы:
Нет
Г. О. Мирашева
Қазақстан
Семей.
Мүдделер қақтығысы:
Нет
Әдебиет тізімі
1. Пищевая технология, Наука, Сельская местность 49 (3), 2019 ж – 20 б.
2. BMC Proc., 8(4) 2014. – 15 б.
3. LWT № 98, 2018. – 577 – 582 б.
4. Патент № 2040184 C1 Ресей Федерациясы. Способ производства кисломолочного пастообразного продукта.// ): Гаврилова Наталья Борисовна, Пасько Ольга Владимировна, Гладилова Ольга Анатольевна
5. Альхамова Г.К. Перспективы развития рынка творожных продуктов с функциональными свойствами // Современные проблемы науки и образования. – 2011. – № 5.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Раимханова Г.Н., Какимова Ж.Х., Успенская М.Е., Мирашева Г.О. Сүтқышқылды өнімдерді өндірудің перспективалы бағыттары. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(3(3)):11-14.
For citation:
Raimkhanova G., Kakimova Zh., Usspenskaya M., Mirasheva G. Promising directions of production of fermented milk products. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(3(3)):11-14. (In Kazakh)