Мақсары майын престеу процесінің математикалық модельдеу
Аннотация
Бұл мақала астық өңдеу өнеркәсібінің шағын кәсіпорындарында мақсары майын өндіруге арналған тәжірибелік шнекті престің конструкцияларын әзірлеуге арналған. Майлы дақылдарды шнекті престе престеу процесін әзірлеу үшін теориялық талдау қарастырылады. Математикалық модельдеу әдістерін қолдана отырып, дисперсті материалдан сұйық фазаны сығуға арналған есеп сипатталған және шешілген. Және де принциптік схемасы келтіріліп, пресс жабдығының сипаттамасы және оның жұмыс істеу принципі келтірілген. Престеу процесін теориялық есептеу үшін ұсынылған әдіс жұмыс органының ұсынылған конструкциясын пайдалана отырып, престеу арқылы мақсары майын алуды және оптималды параметрлерді анықтауға мүмкіндік береді. Престеу процесін күшейту кезінде қажетті параметрлерді алдын ала ескере отырып, оңтайлы мәндерді анықтауға мүмкіндік беретін математикалық модельдің тәуелділіктері (өрнектері) алынды.
Авторлар туралы
М. Т. МурсалыковаҚазақстан
Мүдделер қақтығысы:
Нет
М. М. Какимов
Қазақстан
Мүдделер қақтығысы:
Нет
А. Л. Касенов
Қазақстан
Мүдделер қақтығысы:
Нет
Ж. Х. Тохтаров
Қазақстан
Мүдделер қақтығысы:
Нет
Әдебиет тізімі
1. Послание президента РК К. К-Ж. Токаева народу Казахстана 1.09.2021 г.
2. ГОСТ 12096-76. Сафлор для переработки. Технические условия.
3. В.Г. Щербаков. Технология получения растительных масел. 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Колос, 1992. – 207 с. ил. – (Учебники и учеб. пособия для подгот. кадров массовых профессий).
4. В.В. Белобородов. Основные процессы производства растительных масел. – М: Пищевая промышленность, 1966. – 453 с.
5. Касенов А.Л. Математическое описание процесса сушки мясокостной муки. ∕∕ Научный журнал «Пищевая технология и сервис». Алматы, 2006. № 2, – C. 38-41.
6. Какимов М.М., Касенов А.Л., Туменов С.Н., Токаев С.Д. Құрғақ мал жемiн дайындаудың технологиялық желiсiн, престеу процесiн жетiлдiру нәтижесiнде ықшамдау //Материалы международной научно-практической конференции. «Стратегия развития пищевой и легкой промышленности» – Алматы, 2004. – Б. 325-326.
7. Еркебаев М.Ж., Кулажанов Т.К., Мачихин Ю.А., Медведков Е.Б., Реология пищевых продуктов. – Алматы, 2003. – 115 с.
8. Альтшуль А.Д., Киселев П.Г. Гидравлика и аэродинамика: основы механики жидкости. – М.: Стройиздат, 1975. – 328 с.
9. Юфин А.П. Гидравлика гидравлической машины и гидропривод. – М.: Издательство высшая школа, 1965. – 428 с.
10. Азаров М.Б., Аурих Х., Дичев С. И др. Технологическое оборудование пищевых производств. – М.: Агропромиздат, 1988. – 463 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Мурсалыкова М.Т., Какимов М.М., Касенов А.Л., Тохтаров Ж.Х. Мақсары майын престеу процесінің математикалық модельдеу. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(3(3)):6-11.
For citation:
Mursalykova M., Kakimov M., Kassenov A., Tokhtarov Zh. Mathematical modeling of the process of pressing safflow oil. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(3(3)):6-11. (In Russ.)