Mathematical modeling of the process of pressing safflow oil
Abstract
This article is devoted to the development of designs for an experimental screw press for the production of safflower oil in small enterprises of the grain processing industry. A theoretical analysis is considered to develop the process of pressing oilseed material in a screw press. Using the methods of mathematical modeling, the problem for squeezing the liquid phase from a dispersed material is described and solved. And also a schematic diagram is given and the characteristics of the press equipment and the principle of its operation are given. The proposed method for the theoretical calculation of the pressing process makes it possible to determine the optimal parameters and carry out the extraction of safflower oil by pressing using the proposed design of the working body. Dependences (expressions) of the mathematical model are obtained, which make it possible to determine the optimal values with preliminary consideration of the necessary parameters when intensifying the pressing process.
About the Authors
M. MursalykovaKazakhstan
Competing Interests:
Нет
M. Kakimov
Kazakhstan
Competing Interests:
Нет
A. Kassenov
Kazakhstan
Competing Interests:
Нет
Zh. Tokhtarov
Kazakhstan
Competing Interests:
Нет
References
1. Послание президента РК К. К-Ж. Токаева народу Казахстана 1.09.2021 г.
2. ГОСТ 12096-76. Сафлор для переработки. Технические условия.
3. В.Г. Щербаков. Технология получения растительных масел. 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Колос, 1992. – 207 с. ил. – (Учебники и учеб. пособия для подгот. кадров массовых профессий).
4. В.В. Белобородов. Основные процессы производства растительных масел. – М: Пищевая промышленность, 1966. – 453 с.
5. Касенов А.Л. Математическое описание процесса сушки мясокостной муки. ∕∕ Научный журнал «Пищевая технология и сервис». Алматы, 2006. № 2, – C. 38-41.
6. Какимов М.М., Касенов А.Л., Туменов С.Н., Токаев С.Д. Құрғақ мал жемiн дайындаудың технологиялық желiсiн, престеу процесiн жетiлдiру нәтижесiнде ықшамдау //Материалы международной научно-практической конференции. «Стратегия развития пищевой и легкой промышленности» – Алматы, 2004. – Б. 325-326.
7. Еркебаев М.Ж., Кулажанов Т.К., Мачихин Ю.А., Медведков Е.Б., Реология пищевых продуктов. – Алматы, 2003. – 115 с.
8. Альтшуль А.Д., Киселев П.Г. Гидравлика и аэродинамика: основы механики жидкости. – М.: Стройиздат, 1975. – 328 с.
9. Юфин А.П. Гидравлика гидравлической машины и гидропривод. – М.: Издательство высшая школа, 1965. – 428 с.
10. Азаров М.Б., Аурих Х., Дичев С. И др. Технологическое оборудование пищевых производств. – М.: Агропромиздат, 1988. – 463 с.
Review
For citations:
Mursalykova M., Kakimov M., Kassenov A., Tokhtarov Zh. Mathematical modeling of the process of pressing safflow oil. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(3(3)):6-11. (In Russ.)