Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

СҮТ САРЫСУЫНАН ЖАСАЛҒАН АҚУЫЗДЫ ӨНІМДЕР

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақала функционалдық азық-түлік өнімдерін, атап айтқанда, сиыр сүтін қайта өңдеу өнімдерін өндірудің перспективалық бағыттарын зерттеуге арналған. Сүтті өңдеу процесінде жанама өнімдер – құрамында ақуыздар, майлар, көмірсулар, минералдар, дәрумендер жақсы теңдестірілген қатынаста және жеңіл сіңімді түрде болатын бағалы екіншілік шикізат болып табылатын майсыз сүт және сарысу түзіледі.

Мақалада диеталық ақуыздың негізгі көзі болып табылатын сарысуды өңдеу туралы айтылады. Теориялық зерттеулер көрсеткендей, адамның тамақтануындағы барлық танымал сарысу ақуыздары құнды болып табылады. Бұл жұмыста ақуыз концентраттарын алудың биотехнологиялық аспектісі – сарысу протеин концентраты қарастырылады, мақалада жаңа балғын сүзбе сарысуынан қышқыл-жылу әдіспен сарысу протеин концентратын алудың технологиялық процесі сипатталған, коагулянттық реагент ретінде рН 2,4 сірке қышқылы қолданылады.

Авторлар туралы

С. Е. Болатханова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы Университеті» КеАҚ
Қазақстан


Ж. Х. Какимова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы Университеті» КеАҚ
Қазақстан


Г. О. Мирашева
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы Университеті» КеАҚ
Қазақстан


С. С. Толеубекова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы Университеті» КеАҚ
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Короткий И.А., Короткая Е.В., Неверов Е.Н. Разработка низкотемпературной технологии извлечения белка из творожной сыворотки // Вестник КрасГАУ. – 2020. – №2. – С. 148-154.

2. Гаврилова, Н.Б., Щетинин, М.П.. Технология молока и молочных продуктов: традиции и инновации. – М: Колос, 2012, 542 с.

3. https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/ru/chapter/pererabotka-syvorotki


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Болатханова С.Е., Какимова Ж.Х., Мирашева Г.О., Толеубекова С.С. СҮТ САРЫСУЫНАН ЖАСАЛҒАН АҚУЫЗДЫ ӨНІМДЕР. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(1(1)):37-39.

For citation:


Bolatkhanova S., Kakimova J., Mirasheva G., Toleubekova S. WHEY PROTEIN PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(1(1)):37-39. (In Kazakh)

Қараулар: 211


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)