Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

СИНБИОТИКТЕРДІҢ АЗЫҚТЫҚ ҚОСПАЛАРДЫҢ ҚОРЕКТІК ЗАТТАРЫНЫҢ ҚОРЫТЫЛУЫНА ҼСЕРІ ЖҼНЕ ОЛАРДЫҢ БҦЗАУЛАРДЫҢ ҾСУІ МЕН ДАМУЫНА ҼСЕРІ

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Бұл мақалада жаңа туған бұзауларға пре- және пробиотиктерді қолданудың жемнің қорытылуына, тӛлдің ӛсуі мен дамуына әсері сипатталған. Кӛптеген пробиотиктер олардың штамдары ішек қабырғасына белсенді тарала алмайды, ӛйткені олардың пайдалы қасиеттерін кӛрсетпейді. Осыған байланысты, соңғы онжылдықта бір немесе бірнеше бактериялар топтарының ӛсуін немесе метаболикалық белсенділігінің таңдаулы ынталандыру арқылы жануарлардың денсаулығын жақсартуға ықпал ететін пребиотиктер арқылы ішек микрофлорасын қалыпқа келтіру жолдарын іздеуге қызығушылық туындады.
   Азықтық қоспалардың азықтың қорытылуына әсерін зерттеу эксперимент басталғаннан кейін 15 күннен кейін олардың азықтың қорытылуына кӛрінетін әсері байқалатынын кӛрсетті, ол үшінші тәжірибелік топтың бұзауларында протеиннің сіңімділігі 5.0 %-ға, май 7,7 %-ға және клетчаткада 11,5 %-ға жоғарылаған кезде 30 күннен кейін айтарлықтай күшейе түседі. Тәжірибелі топтардың бұзаулары жоғары ӛсу энергиясына ие болды, бұл ӛсу мен олардың дамуының абсолютті кӛрсеткіштеріне әсер етті. Пре- және пробиотикалық препараттардың әсерінен қоректік заттардың қорытылуы оларды жеке-жеке және қоспада алған бұзаулардағы дәмге әсер етеді, яғни препараттардың қоректенуі 15 күннен кейін бұзаулардың тірі салмағының ӛсуіне оң әсерін кӛрсетті, сонымен қатар Ветелакт пен Витафорт қоспасын қабылдаған бұзауларда массаның үлкен салмағы байқалды.

Авторлар туралы

Л. И. Проскурина
Инновационный Евразийский Университет
Қазақстан


Е. М. Эннс
Инновационный Евразийский Университет
Қазақстан


Н. С. Сарсекеева
Инновационный Евразийский Университет
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Горковенко Н. Е. Острые кишечные расстройства новорожденных телят бактериальной этиологии / Н. Е. Горковенко, Ю. А. Макаров, А. М. Кузьменко // Труды ВИЭВ. – 2009. – Т. 75. – С. 179-181.

2. Левахин В. Использование пробиотиков в животноводстве / В. Левахин [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. 2011. – № 8. – С. 13-14.

3. Мишурнова Н. Ф. Современное представление о роли нормальной микрофлоры пищеварительного тракта / Н. Ф. Мишурнова, Ф. С. Киржаев // Ветеринария. – 1993. – № 6. – С. 30-33.

4. Моторыгин А.В. Определение качественного и количественного состава микроорганизмов при дисбактериозе кишечника у телят / А. В. Моторыгин, Е. М. Ленченко // Сельскохозяйственная биология. – 2011. – № 2. – С. 103-107.

5. Назарова Е. А. Физиолого-биохимический статус и продуктивные качества цыплят-бройлеров при комплексном использовании лактоамиловорина и селенита натрия: автореф. дис. ... канд. биол. наук. / Е. А. Назарова. – Боровск, 2012. – 20 с.

6. Некрасов Р. В. Продуктивность телят-молочников при обогащении рационов пробиотическим препаратом А2 / Р. В. Некрасов // Зоотехния. – 2013. – № 9. – С. 9-11.

7. Петрунина Ю.Ю. Влияние пробиотика «ЛЭ» на переваримость питательных веществ рационов молодняком крупного рогатого скота / Ю. Ю. Петрунина, И. А. Бабичева, М. М. Поберухин // Инновационные технологии – основа модернизации отраслей производства и переработки сельскохозяйственной продукции: материалы междунар. науч.-практ. конф. (5-7 июля). Волгоград, 2011 – С. 26-27.

8. Тараканов Б. В. Эффективность использования Lactobacillus fermentum / Б. В. Тараканов, Е. С. Петраков // Использование инновационных разработок НИУ региона для повышения эффективности сельскохозяйственного производства: материалы регион. науч.-практ. конф. / под ред. В. Н. Мазурова. – Калуга: ГНУ Калужский НИИСХ Россельхозакадемии, 2010. – С. 151-155.

9. Шахов А. Г. Формирование кишечного микробиоценоза у телят с синдромом гипотрофии в молочный период А. Г. Шахов [и др.] // Сельскохозяйственная биология. – 2014. – № 2. – С. 105-111.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Проскурина Л.И., Эннс Е.М., Сарсекеева Н.С. СИНБИОТИКТЕРДІҢ АЗЫҚТЫҚ ҚОСПАЛАРДЫҢ ҚОРЕКТІК ЗАТТАРЫНЫҢ ҚОРЫТЫЛУЫНА ҼСЕРІ ЖҼНЕ ОЛАРДЫҢ БҦЗАУЛАРДЫҢ ҾСУІ МЕН ДАМУЫНА ҼСЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):317-322.

For citation:


Proskurina L., Anns E., Sarsekeeva N. THE INFLUENCE OF SYNBIOTICS ON THE DIGESTIBILITY OF NUTRIENTS IN FEED MIXTURES AND THEIR IMPACT ON THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF CALVES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):317-322. (In Russ.)

Қараулар: 189


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X