Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ЖҮГЕРІ КРАХМАЛЫНАН ТӨМЕН ДЕКСТРОЗА ЭКВИВАЛЕНТІ (DE) БАР МАЛЬТОДЕКСТРИН АЛУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-36

Толық мәтін:

Аннотация

Зерттеу жүгері крахмалының төмен декстроза (DE) мальтодекстриндерін алу әдістерін әзірлеуге бағытталған, бұл әртүрлі салалар, соның ішінде тамақ және фармацевтика үшін маңызды. DE деңгейлері әртүрлі мальтодекстриндер тәттілерден бастап дәрі-дәрмектерге дейінгі көптеген өнімдерде шешуші рөл атқарады және олардың қасиеттері өндіріс процесіне байланысты өзгереді. Зерттеу оңтайлы жағдайларды, соның ішінде уақытты, температураны және әртүрлі ферменттерді қолдануды анықтау үшін мальтодекстриндерді өндірудің әртүрлі тәсілдері мен технологияларын зерттелді. Бұл параметрлерді түсіну өндіріс тиімділігін арттыруға ғана емес, сонымен қатар қажетті қасиеттері бар өнімдерді алуға мүмкіндік береді.Зерттеудің маңызды бөлігі алынған мальтодекстриндердің физика-химиялық қасиеттерін, мысалы, молекулалық құрылымын, сорбциялық қабілетін және олардың гельдеу немесе тұтқырлық қабілеті сияқты функционалдық сипаттамаларын талдау болып табылады. Бұл осы өнімдердің өнеркәсіптің әртүрлі салаларында қолданылуын жақсырақ түсінуге және оңтайландыруға мүмкіндік береді. Зерттеу жұмыстары жүгері крахмалынан алынған төмен декстрозалы эквивалентті мальтодекстриндердің өндірістік процестерді дамытуға негіз бола алады.

Авторлар туралы

А. Ғ. Төлегенова
«С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КеАҚ
Қазақстан

Алтынай Ғалымжанқызы Төлегенова – магистрат 

010000, Қазақстан Республикасы, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62 



Б. К. Тарабаев
«С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КеАҚ
Қазақстан

Балташ Каримович Тарабаев – техника ғылымдарының кандидаты, аға оқытушы 

010000, Қазақстан Республикасы, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62 



Әдебиет тізімі

1. Hull P. Glucose syrups: technology and applications / P. Hull. – London: Blackwell, 2010. – 392 с.

2. Maltodextrins from chemically modified starches. Selected physicochemical properties / K. Pycia et al // Carbohydrate Polymers. – 2015. – № 146. – Р. 301-309.

3. Geovana Rocha Plácido Moore Cassava and corn starch in maltodextrin production / Geovana Rocha Plácido Moore et al // Quim. Nova. 2005. – Vol. 28, № 4. – Р. 596-600, 2005.

4. Применение метода Лэйна-Эйнона в анализе редуцирующих сахаров экстракта физалиса // Т.Ю. Гумеров и др. // Вестник технологического университета. – 2017. – № 2. – 20 с.

5. Мальтодекстрин – пищевая добавка при производстве пищевых порошков [Электронный ресурс]. – Дата доступа: 21.07.2014.

6. Зобкова 3.С. Пищевые добавки и функциональные ингредиенты / З.С. Зобкова // Молочная промышленность. – 2007. – № 10. – С. 6-10.

7. Пат. 2515907 Российская Федерация, МПК A23C 9/18(2006.01). Способ производства молокосодержащего продукта / Голубева Л.В., Губанова А.А.; заявитель и патентообладатель ФГБОУ ВПО «ВГУИТ». – № 2013100432/10; заявл. 10.01.13; опубл. 20.05.14, Бюл. № 14. – 7 с.

8. Pycia K. Maltodextrins produced from chemically modified starches as agents affecting stability and rheological properties of albumin foam / K. Pycia, D. Gałkowska, L. Juszczak // LWT, Food Science and Technology. – 2017. – № 80. – Р. 394-400.

9. Carocho M. Sweeteners as food additives in the XXI century: A review of what is known, and what is to come / M. Carocho, P. Morales, I.C.F.R. Ferreira // Food and Chemical Toxicology. – 2017. – № 107(Pt A). – Р. 302-317.

10. Resistant maltodextrin as a shell material for encapsulation of naringin: Production and physicochemical characterization // D.A. Pai et al // Journal of Food Engineering. 2015. – № 161(6). Р. 68-74.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Төлегенова А.Ғ., Тарабаев Б.К. ЖҮГЕРІ КРАХМАЛЫНАН ТӨМЕН ДЕКСТРОЗА ЭКВИВАЛЕНТІ (DE) БАР МАЛЬТОДЕКСТРИН АЛУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(2(14)):298-304. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-36

For citation:


Tulegenova A.G., Tarabayev B.K. OBTAINING MALTODEXTRIN WITH A LOW DEXTROSE EQUIVALENT (DE) FROM CORNSTARCH. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(2(14)):298-304. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-36

Қараулар: 118


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X